divendres, 28 de juny del 2013

Carrer Puigcerdà



Exterior de la nau del carrer Puigcerdà de Barcelona que acull més de 300 immigrants subsaharians



Ahir es va fer una altra Audiència Pública del estat del Districte de Sant Martí. A la sala hi havia present un grup de representants de les persones que s’hi estan al assentament del Carrer Puigcerdà. Per les respostes del govern del Districte, va quedar clar, que no mouria un dit per mirar d’aturar el imminent desallotjament que està decretat pel dia 18 de juliol (de veritat que la jutgessa no podia haver buscat una altra data sense aquestes connotacions feixistes? –sic-). Diuen que no poden fer res ja que es tracta d’una propietat privada. Els representants van fer algunes demandes (cap ni una escoltada pel govern), com per exemple que els ajudessin a crear una cooperativa i un lloc on poder establir-la, la legalització de les persones que actualment no tenen papers dels que allà hi son, que s’aturés el desallotjament per tal de deixar-los més temps per moure les coses que tenen (recordo que allà no només pernocten si no que molts tenen la única font d’uns ingressos pírrics que obtenen pel reciclatge de ferralla, per tallers de reparació de bicicletes o tallers artístics).
Però de totes les demandes va haver-hi una pregunta que va quedar en l’aire:
“Per quant de temps ens garanteixen l’allotjament que ens han promès?”.
Aquesta pregunta, com ja he dit, va quedar sense resposta per part del Regidor del Districte però és la mateixa que farem al proper Plenari des del meu grup municipal d’Unitat per Barcelona (ERC, Reagrupament, DC).
Esperem que a nosaltres sí que ens la contesti.

A continuació copio la pregunta tal i com la hem entrat al Plenari:



AL CONSELL DEL DISTRICTE DE SANT MARTÍ

Atès l'imminent desallotjament del assentament que hi ha al C/ Puigcerdà, 127.
Atès que membres del govern de la Direcció D’Immigració del Ajuntament han expressat públicament la voluntat de garantir l’allotjament a 150 de les persones que actualment hi ha en aquest assentament.
Atès que en aquest assentament no només és pernocta, si no que molts dels seus ocupants tenen allà la seva única font de subsistència, realitzant feines de reciclatge de ferralla, reparació de bicicletes o tallers artístics.
D’acord amb el que estableixen els articles 64.2 i 98 del Reglament Orgànic Municipal, es formula la següent:

PREGUNTA PER RESPOSTA ORAL  AL CONSELL DEL DISTRICTE


Per a quina durada l’Ajuntament es compromet a garantir les 150 places disponibles que asseguren tenir per reallotjar aquestes persones un cop siguin desallotjades, i quins mitjans de subsistència han previst que tindran mentre duri el procés de reinserció sociolaboral?



                                                                  Francisco Garcia Rivero






Barcelona, 24 de juny de 2013


dimecres, 19 de juny del 2013

Oficina d’Atenció al Ciutadà

Des de Unitat per Barcelona creiem fermament en la política de proximitat i per això aquest dijous dia 20, farem un intensiu de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, on jo mateix com a Conseller del Districte de Sant Martí,  hi seré present per a mirar de donar respostes a totes les preguntes i demandes que ens vulguin fer els veïns i les veïnes del nostre Districte.
L’horari serà de 5 de la tarda a 8 del vespre al casal d’ERC al Poblenou.

Casal Desperta ferro
Carrer Marià Aguiló 129
Barcelona



dimecres, 12 de juny del 2013

Eix Pere IV




Ahir es va fer la Jornada Ciutadana sobre la reforma del Eix Pere IV. La primera Jornada i esperem que no sigui l’última. En un principi, tal i com li vaig dir a Antoni Vives, tinent d’Alcalde d’Hàbitat Urbà, vaig quedar gratament sorprès per aquest inici de participació ciutadana, si bé és cert que, tal i com es va comentar a la sala, aquesta jornada comença amb algunes mancances. Sobta per exemple que l’A.VV. del Poblenou en dues setmanes en les que ha estat fent el procés participatiu Fem Rambla, vers la Rambla del Poblenou, hagi aconseguit fer més de 500 enquestes i l’Ajuntament, durant els 6 mesos que porten fent enquestes sobre l’Eix Pere IV, només hagi fet 300. Però seré condescendent i diré que sempre molt millor 300 que cap.

En aquesta Jornada es van posar les primeres bases sobre les que treballar per efectuar aquesta reforma que tanta falta fa. Esperem que, tal i com deia al principi d’aquest escrit, això no sigui flor d’estiu i que, des de ja mateix, es comenci a dialogar amb tots els veïns i veïnes de les zones implicades per tal de consensuar aquesta reforma.

D’ahir, però, destacaria un punt negatiu i és la falta de diàleg del regidor Eduard Freixedes, que tot i que estava anunciat que intervindria a la colenda del acte, no va dirigir-se a la gent que estàvem presents, sent com sí que era a la sala. Aquesta falta de diàleg, que alguns veïns ja diuen que és falta de valentia per afrontar els problemes, és la tònica dominant en el seu mandat. Espero i desitjo, de veritat, que canviï pel bé de tots.

dissabte, 8 de juny del 2013

Mercat de Sant Martí de Provençals



Aquest dissabte he assistit a la inauguració de la reforma del Mercat de Provençals, acompanyat per la diputada d'ERC al Parlament, Agnès Russiñol. Aquesta reforma, tot hi ha que dir-ho, s'ha pogut realitzar amb l'aportació econòmica que, en aquest cas, Carrefour ha fet, a canvi de quedar-se un amplíssim espai per tal d'obrir un supermercat, a costa de l'espai que abans ocupaven uns botiguers que han hagut de marxar. La resta de botiguers que queden, després de fer una gran despesa, han pogut obrir al mercat renovat. Crec que és molt important destacar el canvi que veig a les parades intentant modernitzar i especialitzant-se cada dia més. Fet que fa que els auguri un gran futur als mercats de Barcelona. Crec que és de llei, però, que tothom tingui clar que aquestes reformes dels mercats van ser iniciades gràcies a la feina dins del consistori barceloní, d'un dels partits que componen actualment la coalició d'Unitat per Barcelona, en concret ERC, que amb molt encert, va creure que la manera d'impulsar el negoci dins dels mercats municipals era la modernització i reforma de tots ells i que no estava disposada a, tal i como volien altres grups municipals, deixar-los morir. Crec que és molt important que de tant en tant no perdem el nord i tenguem clar qui és qui, i qui defensa a qui en aquest mon de la política. Unitat per Barcelona sempre ha defensat el comerç de proximitat.

dimecres, 5 de juny del 2013

Huertas Claveria i Manuel Martinez

Aquests últims dies he pogut assistir a dos homenatges a dues persones molt arrelades al nostre districte de Sant Martí. Dissabte vaig anar al canvi de nom de la Pl. de Can Felipa que ara passarà a dir-se, Pl. de Josep Maria Huertas Claveria. Com molt bé es van dir als discursos, el mateix Huertas el més segur és que no estigués gaire d’acord amb aquesta placa ja que no creia en els homenatges personals, però jo crec que es completament necessari que aquest escriptor, historiador i sobretot periodista dels carrers, que explicava com ningú el que passava als nostres barris, tingui un punt pel record al seu Poblenou.
Però com molt bé va dir l’alcalde, els homenatges s’haurien de fer en vida, ja que es quan l’interessat els pot gaudir. Per això, aquest dilluns, em vaig vestir de gala per anar al Saló de Cent del nostre Ajuntament, a acompanyar a l’Associació de Veïns de Sant Martí de Provençals (que és el meu barri), i més en concret a Manuel Martínez, el seu President i “alma mater “ des de l’inici d’aquesta important associació; a la cerimònia d’entrega de la Medalla d’Or al Mèrit Cívic. Una medalla ben merescuda i que s’emmarca en les festes de commemoració del 40è aniversari de la fundació d’aquesta associació.

Els dos homenatges son més que merescuts.